Meta oznaka opisa

Sep 17, 2011 | Autor: Radovan Janjic | Kategorija: SEO

 

Opis kao rezime stranice

 

Meta oznaka opis daje Google-ui drugim pretraživačima rezime sadržaja stranice. Dok je naslov stranice sastavljen od malo reči ili fraza, meta opis stranice može biti rečenica - dve,ili kratak paragraf. Google alatka za vebmastere pruža praktičnu analizu sadržaja koja će pokazati postojanje meta taga, ukazati na to da li je previše kratak, dugačak ili dupliran previše puta. Iste informacije su takođe prikazane i za naslovnitag. Kao <title> tag, meta opis je postavljen u <head> oznaci HTML dokumenta.

 

Izvorni kod sa označenom meta opis oznakom

 

Meta opis oznakadaje kratak opis o tome šta sajt nudi.

 

 

Prednostioznakemeta opisa

 

Opis meta oznake su važneiz razloga što ih pretraživačmože koristiti kao isečak stranice. Kada kažemo „može“ to ne mora da znači da će ih i koristiti. Protraživači mogu koristiti i drugi relevantni deo stranice, ukoliko je tekst usklađen sa korisničkim upitom. Alternativno, pretraživač može da koristi opis sajta u Open Directory Projectukoliko sajt postoji na listi. Dodavanje opis meta oznake na svaku od stranica uvek je dobra praksa, u slučaju da pretraživač ne može da pronađe dobar izbor teksta za upotrebu u fragmentu. Google-ov Vebmaster centralni blog ima dosta korisnih informacija u cilju poboljšanja isečaka sa boljim opisom oznake meta.

 

Reči u fragmentu su podebljane kada se pojavljuju u rezultatima upita korisnika. Ovo daje korisniku naznaku o tome da li sadržaj na stranici odgovara onome što korisnik zahteva.

 

Grafička ilustracija opisa stranice u rezultatu pretrage  za upit [keramicki toneri]

 

 

Korisnik izvršava upit [keramicki toneri]. Početna stranica se pojavljuje kao rezultat toga, sa delom svoje meta oznake koju koristi kao isečak.

 

 

Glosar

 

Isečak - Tekst koji se prikazuje ispod naslova odgovarajuće veb stranice urezultatima pretraga internet pretraživača. Rezime veb stranice i,ili delovi stranice koji odgovaraju traženim terminima će biti prikazani.

 

Open Directory Project (ODP) - Najveći svetski volonterski veb direktorijum (spisak prikupljonih  internet sajtovai u velikoj meri razvrstanihpo kategorijama).

 

Domen - Adresa na internetu koja ukazuje na lokaciju računara ili mreže. Koristi se da bi se izbeglo dupliranjeadresa.

 

 

Najbolja praksa

 

Precizno sumirati sadržaj stranice

 

Napisati opis meta oznaku tako da informiše i zainteresuje korisnika ukoliko je vidi u rezultatima pretrage.

 

Izbegavati:

-         Pisanje opis meta oznake koja nema veze sa sadržajem na stranici.

-         Korišćenje generičkih opisa kao što su „ovo je veb stranica o“ ili „stranica sa keramičkim tonerima“

 

Kreirati jednistvenu meta oznaku opisa za svaku stranicu

 

Korišćenje različitih meta opis oznaka za svaku stranicu pomaže i korisnicima i protraživačima, pogotovo u prilikama gde korisnici mogu dobiti više stranica sa istog domena (npr. pretraga pomoću site: operatora). Ukoliko sajt ima na hiljade, pa čak i milione stranica, ručno pisanje meta opisa nije izvodljivo. U tom slučaju, moguće je automatski generisati oznake meta opisa na osnovu sadržaja stranice.

 

Izbegavati:

-         Korišćenje istog meta opisa na svim stranicama sajta ili velikoj grupi stranica

 

 

1540 pregleda | 0 komentara | Podeli na Facebook (4)

Vrh stranice